Columns & Weblogs

Hoe vergaat het u in het nieuwe jaar? Inmiddels is het al 15 januari geweest en dat is statistisch gezien de datum waarop veel mensen hun goede voornemens alweer verzaken en terugvallen in hun oude patronen. Als u de uitzondering bent, dan gefeliciteerd en blijf het aantrappen!

Sommige mensen maken al geen goede voornemens meer omdat ze dit jaren hebben gedaan en ervaren dat ze zich er toch niet aan houden. En als we iets beslist niet willen, dan is het onszelf teleurstellen.
Wat maakt dat we überhaupt goede voornemens willen uitspreken? Het lijkt weliswaar traditie, maar het is méér dan dat.

Vooruitgang

Het is een diepliggend gevoel dat we graag dingen beter willen doen. We gebruiken hiervoor de kalender om een nieuwe start te maken en op de tijdslijn van ons leven fris te kunnen beginnen. Als er íets is in ons leven dat ons motiveert om te blijven doen wat we ons hebben voorgenomen, dan is het wel vooruitgang!
Mensen vertellen je wat ze graag willen doen of juist laten. Het is feitelijk een wensenlijstje waarvan ze hopen dat alles samenvalt als in een puzzel. Een ‘goed voornemen’ betekent vastberaden iets ondernemen of oplossen en je hieraan committeren zonder je ook maar enigszins te laten afleiden. Het betekent alle schepen achter je verbranden met betrekking tot het onderwerp en je alleen maar focussen op die ene mogelijkheid.

Visie

Sommigen zijn teleurgesteld als hun voornemens niet uitkomen of ze het niet volhouden. Die teleurstelling is vaak van korte duur, omdat ze ook niet écht veel hebben geïnvesteerd in hun plannen en zich daarvan diep van binnen ook bewust zijn. Wat we nodig hebben om een blijvende vooruitgang
te creëren, is een visie. Een duidelijk begrip over wat je werkelijk wilt! Een plan met een visie is niet alleen dwingend, maar laat je ook zien wat voor resultaat je ervan verwacht in plaats van jezelf en anderen te vertellen wat je níet meer wilt. Een visie is scheppend en opwindend… en dus
gemakkelijker vol te houden. Die innerlijke kracht komt vanuit een gevoel van opwinding iets zó graag te willen, dat je ermee naar bed gaat en ermee opstaat.

Daarnaast is het van belang om krachtige redenen te hebben die voornemens ook daadwerkelijk uit te voeren, zodat je in tijden waarin dingen niet zo soepel gaan, toch kunt volharden. Redenen komen eerst, antwoorden later! Wanneer je een visie hebt en krachtige redenen om door te zetten, ben je in staat om dingen te doen die anderen niet (kunnen) doen, ook in lastiger tijden.
Ik wens u heldere inzichten voor 2017

D. Signtist

Inschrijven nieuwsbrief

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *