Columns & Weblogs

Registratieformulieren maken mij telkens weer bewust van de snelheid waarmee de tijd verstrijkt. Niet vanwege de digitale opmars, want die omarmen wij in onze creatieve branche, maar zodra de geboortedatum moet worden ingevuld, moet ik ten minste drie keer scrollen om bij het juiste jaartal te komen.

Nee, geef mij maar de kans om data in de toekomst te selecteren. Bijvoorbeeld het kiezen van een reisdatum op een vakantiesite of een afspraak bij de kapper. Jazeker, want ondanks drie keer te moeten scrollen, groeit de haardos nog weelderig. Maar ook dat schijnt weer ouderwets te zijn.

Een belangrijk jaartal in de toekomst? 2052! Beslist voor mij! Ik roep tegen anderen dat ik 94 word en zal dan ook alle kansen aangrijpen om deze – in mijn brein – geselecteerde tijdslijn te waarborgen. Binnenkort zullen de dropdownmenu’s moeten worden bijgesteld aangezien mensen in het algemeen ouder worden.

Betekenis

Opvallend is een quote uit een oud geschrift dat wereldwijd het meest wordt gelezen. Daarin staat dat de dag van je dood beter is dan de dag van je geboorte. ‘Dat is kras’, hoor ik u zeggen. Waarvoor vier ik dan m’n verjaardag? Tegenwoordig wordt het leven uitbundig(er) gevierd als je dood bent. Dat werd mij weer eens helder toen ik recent de herdenkingsdienst voor Muhammad Ali bekeek. Superlatieven schoten tekort om dé bokslegende en voorvechter van grootse idealen te eren. Dat is tegelijkertijd de essentie van de eerdergenoemde quote. De betekenis van ons leven in de perceptie van anderen wordt kennelijk pas in de volle omvang duidelijk wanneer we er niet meer zijn. Aan het eind van ons leven hebben we met onze daden bewezen of onze geboorte heeft bijgedragen aan het geluk van anderen. Dát lijkt immers een belangrijke reden voor ons bestaan.

Rol

Zonder nu direct te vervallen in esoterisch gewauwel (dat is voor een ander vakblad, Psych+), kan het geen kwaad om, naast onze drukke bezigheden met plakplastic, eens stil te staan bij de rol die wij spelen in het leven van anderen. Onze kinderen, partners, vrienden, collega’s en zakenrelaties. Het voordeel van ouder worden, is dat je sommige dingen zeker kunt weten, zoals: De mensen die het minst gelukkig zijn, zijn het meest met zichzelf bezig en ontberen de kunst van het geven. Degenen die na hun dood het grootst worden herdacht, zijn degenen die het meest hebben gegeven, …méér dan ze hebben genomen. En dan heb ik het niet over de klappen van ‘The Greatest’ (…)

D. Signtist

Inschrijven nieuwsbrief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *