Columns & Weblogs

Begin dit jaar verliet een gewaardeerde medewerker ons bedrijf om een overstap te maken naar een ander signbedrijf. Hij hield zich dagelijks bezig met foliemontage, zowel op vlakke als geprofileerde ondergronden. Met de wetenschap dat een goede foliemonteur moeilijk te vinden is (zeker in de provincie Zeeland), heb ik alles uit de kast getrokken om er toch één tegen het lijf te lopen.

Een advertentie in meerdere dagbladen met zo’n 250.000 abonnees, LinkedIn, Facebook, vakblad Sign+ Magazine, lokale websites, grafische uitzendbureaus, opleidingen als ROC Markiezaat, De Rooi Pannen, Grafisch Lyceum Rotterdam, en zelfs benadering van medewerkers van collega-signbedrijven ietsje verder weg.
Inmiddels een half jaar verder heb ik gelukkig een goede kandidaat gevonden, maar de zoektocht is een ‘hels karwei’ geweest.

Lastig

Hoewel ik altijd getracht heb met het scenario van een vertrekkend foliemonteur rekening te houden, wordt met bovenstaande nog maar eens bevestigd dat de vraag naar goede vakmensen het aanbod ruimschoots overstijgt. Zelfs na het begin van specifieke signopleidingen, nu zo’n 10 jaar geleden.
Goede vakkrachten werken vaak al (jaren) bij een signbedrijf en daarnaast is het legioen zzp’ers aanzienlijk gegroeid. En een echt goede zzp’er die alle ins en outs kent van de foliemontage, is op korte termijn lastiger in te plannen omdat hij overal wordt gevraagd.

Rekening mee houden

Met de zoektocht naar een werknemer kan ook uw signbedrijf worden geconfronteerd. Zeker nu de economie lijkt aan te trekken, zullen medewerkers hun horizon willen verbreden. Daarnaast zal naar verwachting de flexibele inzetbaarheid van zzp’ers een grote vlucht nemen.
Iets om rekening mee te houden? Ik denk het wel!

Franc Kruitbosch van Franc Kruitbosch Reclame.

Inschrijven nieuwsbrief

1 reactie op “De Zeepkist 6 – 2015 – Zoektocht

 1. Barbara de Haan schreef:

  Beste Franc,
  het scenario wat je schetst komt me heel bekend voor! Toen wij ons bedrijf Vinytouch nog hadden waren we eigenlijk altijd op zoek naar bekwame monteurs. En zo’n zoektocht was inderdaad vaak een hels karwei.
  Nu we als “Appcademy” sign-trainingen geven bij Signmakers in Nederland en België horen we deze vraag ook regelmatig langskomen. “Ken je een goede foliemonteur of carwrapper?”
  Misschien als tip voor de volgende keer, of voor als er extra handjes nodig zijn: Onlangs is de website http://www.sign2sign.nl online gegaan. Hierop vind je ruim 200 foliemonteurs, montagebedrijven / ZZPers. Je kunt selecteren op specialismen (b.v. bootwrapper, carwrapper 3D, raamfoliespecialist, etcetera).
  In elk geval succes en goede zaken!
  Met vriendelijke groet,
  Barbara de Haan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *