Columns & Weblogs

Als ik terugkijk op de vele gesprekken die ik het afgelopen jaar heb mogen voeren met een groot aantal mensen uit de signbranche, is mij duidelijk geworden dat veel van deze mensen momenteel een positieve kijk hebben op de huidige markt.

De meeste signmakers hebben goed te werken, er wordt door opdrachtgevers meer geld uitgegeven en offertes kunnen sneller worden omgezet in orders. Iedereen lijkt zich er min of meer bij neergelegd te hebben dat de marges wat kleiner zijn geworden maar er kan wel een goede boterham worden verdiend.

Goed personeel

Veel werk vraagt om veel handen en dat is nu precies wat er momenteel veelal ontbreekt. Erg veel bedrijven in onze branche zijn namelijk op zoek naar goede medewerkers en die zijn blijkbaar niet gemakkelijk te vinden. Gelukkig is er de mogelijkheid om van zzp’ers gebruik te maken waarvan er veel actief zijn in onze markt. Echter, ook die hebben meer werk en zijn dus vaak bezet als je ze nodig hebt.
Daarnaast zie je gelukkig steeds meer samenwerking met collega-bedrijven waarbij, onder het motto ‘samen sterk’ op een gezonde basis, afspraken gemaakt worden om van elkaars mensen gebruik te kunnen maken.

Signopleiding

Het liefst zou iedereen natuurlijk willen beschikken over ervaren medewerkers die breed inzetbaar zijn. Juist daarom is het nog altijd van het grootste belang dat er in Nederland veel aandacht is voor goede signopleidingen. Nieuwe aanwas van goed opgeleide mensen leidt tot snellere groei van het aantal ervaren mensen… Wij hebben in Nederland het geluk dat er al een aantal goede signopleidingen zijn, maar het kan uiteraard altijd beter. Met name het vinden van aansluiting met de praktijk is voor veel opleidingen nog een uitdaging, evenals het werven van docenten die uit diezelfde praktijk voortkomen.

Platform Sign

Het is dus belangrijk dat onderwijs en praktijk zo goed mogelijk op elkaar aansluiten. In dat kader is het heel goed te vernemen dat het Platform Sign er in is geslaagd haar bestaansrecht voor de komende jaren veilig te stellen. Dit Platform kan een grote rol spelen als schakel tussen scholen en opleidingscentra enerzijds en het bedrijfsleven anderzijds.

Ook u als signmaker kunt hier een rol in spelen door bijvoorbeeld uw deuren meer open te stellen voor stagiairs en contact te onderhouden met de diverse scholen die zich met signopleidingen bezig houden. We willen later toch zeker niet gaan lijden omdat we nu niet goed opleiden?

Ton van Berkel
Vink VTS

Inschrijven nieuwsbrief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.