Columns & Weblogs

Ik ben een grensarbeider, dus mag profiteren van de voordelen van beide landen. Benelux is buiten de Franse taal eigenlijk één groot werkgebied waar je eindeloos uit kunt putten en waar signmaking Benelux een heel leuke boterham aan kan verdienen.

Als je dan toch in het grensgebied werkt, is het fijn dat je met buitenlandse leveranciers je btw eens niet hoeft voor te schieten, dus oriënteer je jezelf automatisch ook in dit buurland. Mijn locatie is in Nederland, dus voor mij is België buitenland. Maar ik bemerk toch een bepaalde tendens in de mogelijke toeleveranciers vanuit België.

Tweetalig

Ook voor Sign+ zou het heel goed zijn dat ze hier meer voet aan de grond gaat krijgen om de samenwerking tussen beide landen nog meer te benutten. De aanwezigheid op beurzen en evenementen heeft er nog niet voor gezorgd dat geheel België op de hoogte is van de Nederlandse vakbladen en, sterker nog, deze ook als zijn eigen branchevakblad ziet en dus abonnementen afsluit. Wel jammer, want er is veel te lezen in deze bladen en dus ook veel te leren en promoten. Ook is het leuk om te zien dat Si’bon, onze Nederlandse vakorganisatie, druk bezig is om de buren in hun armen te sluiten. Het zou heel mooi zijn als ook daar een samenwerking zou ontstaan. Wel moeten ze dan tweetalig gaan communiceren…

Verschuivingen

Maar qua leveranciers is het mij toch wel opgevallen dat er wat verschuivingen zijn geweest waarbij de bedrijven met Belgische roots een Nederlands tintje krijgen. Ik ben wel van mening dat je succesformule als leverancier alleen tot uiting komt als je ook daadwerkelijk de Belgische cultuur ademt en de taal spreekt. Een ‘Hollander’ in België is niet altijd een succes. Met de komst van de Sign2Ccom beurs eind deze maand kun je ook zien wat er de laatste twee jaar is gebeurd en verschoven. Plantin (Tetterode) en PaperlinX zijn verdwenen. Echte, van origine, Belgische firma’s die nog overgebleven zijn, zoals Benes en Multi-Fix, zijn overgenomen door respectievelijk Pantoon (Tripa) en Dimix, beide aanwezig in Nederland. Dan de (voor België) nieuwkomer Nautasign niet te vergeten, die vanuit Ede (Nederland) opereert en België nu vanuit een vestiing in Mechelen gaat bedienen.

De overige leveranciers zoals Spandex, Vink, Igepa, Sihl, Papyrus, Antalis en Sign Top zijn al jaren actief in beide landen met elk een eigen vestiging.

Dus mijn conclusie is dat er nagenoeg geen van origine Belgische leveranciers meer bestaan zonder dat daar ook een vestiging is in Nederland. Of zie ik iets over het hoofd? Ik hoor het graag.

Piet Print

Inschrijven nieuwsbrief

1 reactie op “Piet Print 6 – 2016 – Verovert Nederland België?

  1. maikel van de Kerkhof schreef:

    Als ex grensarbeider sluit ik me daar volledig bij aan .
    zelf heb ik met veel plezier in belgie gewerkt, en is dit heel herkenbaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.