D.Signtist

Go hybride? Wat is dan de eerste gedachte die bij u opkomt? Bij mij m’n eerstvolgende auto die over een maand wordt afgeleverd en 11 procent in de bijtelling scheelt. Vervolgens denk ik aan een hybride verkooporganisatie, waarbij dezelfde mensen verschillende producten promoten. Maar hier hield mijn beleving over dit woord dan toch wel op. Eén definitie van hybride luidt ‘een nauwe vermenging van ongelijksoortige zaken’. Wat blijkt? Je hebt hybride hypotheken, hybride fokvarkens en nu lijkt ook de ‘hybride ondernemer’ in opkomst! Hallo, zijn hier ook hybride signmakers?

Een op de acht ondernemers heeft een baan naast zijn eigen bedrijf, zo constateert de Kamer van Koophandel. Volgens het CBS is het aantal Nederlanders dat een inkomen heeft uit twee soorten werk het afgelopen kwartaal gestegen tot 537.000. Een ruime meerderheid van de hybride ondernemers blijkt ook nog eens zijn bedrijf in een andere branche te hebben dan zijn baan ernaast. Volgens psycholoog en schrijfster Pieternel Dijkstra kiezen deze ‘dubbelwerkers’ vaak voor uiteenlopende soorten werk, en vullen bijvoorbeeld hun intellectuele baan aan met creatief werk, of een fysieke tegenhanger voor zittend werk. Ligt hier dan een oplossing voor het tekort aan intellectuele signmakers die elkaar eens niet de kop inslaan met ongehoord lage prijzen?

Waarschijnlijk niet, aangezien dit type mens lijkt te bestaan uit ‘doeners’ met een drang tot zelfontplooiing. En dat is dan weer zeldzaam voor onze branche. Waarom ik dat denk? Daar ik ervaar dat het lezen van vakliteratuur en het volgen van trainingen helaas niet tot de prioriteit behoort van veel vakgenoten. Daarom kan ik dit ook opschrijven. Alleen degenen die hun vak serieus nemen, lezen deze column. Hybride mensen willen veel uit het leven halen en zijn niet snel tevreden. Ze zijn avontuurlijk en houden niet van sleur. Ze halen energie uit druk bezig zijn en nemen het leven zoals het komt, waardoor ze flexibel zijn. Nee, hybride zijn, lijkt niets voor een signmaker, tenzij u dit in deze economisch barre tijd ziet als een veilige manier om iets nieuws te proberen. Dat is immers een mogelijkheid om iets met werkelijke passie te kunnen doen zonder uw zekerheid op te geven, en voor sommige van uw collega’s een zegen.

Zo’n dubbelleven is geen vrijbrief om zich alles in tweevoud toe te eigenen, hoewel dat soms weer uitermate avontuurlijk kan zijn. Zulke escapades betekenen meestal ook dubbel betalen, en dat is nu net weer niet de insteek van de hybride ondernemer. Deze combiwerkers vinden plezier in hun werk belangrijker dan opklimmen naar de top (beslist geen argument voor een doorsnee signmaker). En omdat de beschikbare tijd met twee banen beperkt is, werpt de vraag zich op: Wat wilt u echt? Dat maakt het leven interessant! Doe mij maar die Hybride met 200 PK en 450nm koppel voor dubbel plezier.

 

 

Inschrijven nieuwsbrief

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *