D.Signtist

Het moment dat mijn vingers de toetsen beroeren voor het schrijven van deze column, heeft Maarten van der Weijden nog een half uur te gaan tot de finish in Ljouwert. De eerste 11stedenzwemtocht is een feit.

Nederland ligt niet alleen aan de voeten van ‘onze’ Oranje Leeuwinnen, maar ook aan de bewegingloze benen van Maarten. Deze gebruikt hij tijdens het zwemmen als boeien om de balans te houden, terwijl de kracht vanuit zijn armen komt. Zijn ongeëvenaarde prestatie staat gelijk aan 8.000 baantjes trekken in een bad van 25 meter. En dat achter elkaar, vijfenzeventig uur lang. Voor veel mensen is een dergelijke inspanning niet te bevatten. Je merkt het aan de commentaren. Ze weten geen woorden te vinden voor iets waarvoor ze geen persoonlijke referentiekaders hebben.

Grenzen overschrijden

Maarten heeft ze wel! Zijn eigen unieke ervaring, het goede doel én zijn schuldgevoel dat hij er nog wél is. De verschrikkelijke ziekte waarvoor hij nu zwemt, heeft hem bijna het leven gekost. Bij het aantikken van de finish staat de klok op een bedrag van € 3.910,673,11, een fantastisch resultaat voor méér onderzoek en effectievere behandelmethoden. Als u dit leest is dit alles weer voorbij en gaan de prestaties de geschiedenisboeken in, om ze later weer eens uit de kast te trekken als vergelijking met nieuwe grenzen die worden overschreden. Zullen ziekten die we nu kennen dan zijn verdwenen? Of hebben ze plaatsgemaakt voor andere kwalen en nieuwe acties waaraan u kunt doneren? De historie leert ons dat dit laatste het geval is.

De nieuwe generatie 5G gaat ons nog sneller met elkaar verbinden. Tegelijkertijd dwingt het ons straks te leven in een situatie met een uiterst korte golffrequentie, vergelijkbaar met een magnetron. Maar Gaius Julius Caesar wist het 2.000 jaar geleden al: Met brood en spelen houden we het volk rustig.

D.Signtist

Inschrijven nieuwsbrief

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.