Columns & Weblogs

De coronacrisis heeft onze manier van werken ingrijpend veranderd, waarschijnlijk voorgoed. Na het dringende advies van de overheid – werk thuis, tenzij het niet anders kan – bleken veel bezwaren van werkgevers tegen thuiswerken ongegrond.

Online vergaderen bleek veel efficiënter, alleen al door de reistijd die iedereen uitspaart. Het beviel eigenlijk zo goed dat er al stemmen opgaan om het ook ‘na corona’ zo te blijven doen. Dit gaat dan wel om kleine groepjes mensen die elkaar daarvoor al kenden.

Digitale concepten

Moeilijker wordt het bij het organiseren van activiteiten voor grotere groepen waarbij de informele ontmoeting – ook met nieuwe mensen – net zo belangrijk is als het eigenlijke programma. Denk aan bijeenkomsten van brancheorganisaties en vakbladen en ook aan beurzen. Toen na de zomer duidelijk werd dat de ‘anderhalve-meter-samenleving’ niet snel zou verdwijnen, werden ook daarvoor digitale concepten ontwikkeld. Een mooi voorbeeld was de uitreiking van de Sign+ Awards 2020. Natuurlijk kon die niet de sfeer van een fysieke bijeenkomst evenaren, maar door de professionele aanpak bleek het toch een goed alternatief. De blijdschap van de winnaars was er in ieder geval niet minder om.

Ook voor beurzen worden nu alternatieven ontwikkeld. Internationaal timmert de Future Print Virtual Summit aan de weg en het Vlaamse VIGC heeft zijn Virtuele Beursvloer. In Nederland kwam Fespa Nederland met een nieuwe beursformule: de ‘End Of Year Virtual Fair’ op 10 december. Een digitale vakbeurs waarin is geprobeerd de ervaring van het rondlopen op een beurs zo veel mogelijk te evenaren. Op 31 maart is de tweede editie.

Virtual reality

Een virtuele beurs kan natuurlijk nooit in zijn geheel een echte beurs vervangen, maar er is wel een zaadje geplant. Er is een mogelijkheid bijgekomen. We staan nog helemaal aan het begin van deze ontwikkeling; de opkomst van virtual reality-technieken zal virtuele beurzen alleen maar beter maken. Een ontwikkeling om in de gaten te houden.

Arjen Molendijk, Fespa Nederland

Sign+ Magazine/SIGN.NL heeft een ‘klankbordgroep’ waarin mensen uit diverse geledingen van de sign- en zeefdrukbranche zijn vertegenwoordigd. Hen is gevraagd bij toerbeurt een column te schrijven. Deze keer Arjen Molendijk van Fespa Nederland.

Inschrijven nieuwsbrief

  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.