Signnieuws

Canon lanceert de eerste Colorado rol-naar-rolprinter met witte inkt. Naast deze witoptie biedt de nieuwe Colorado M-serie, voorlopig bestaande uit twee modellen, schaalbare snelheid en flexibele afwerking (mat en/of glans) van media.

De nieuwe Canon Colorado M-serie is een modulaire 1,6 m roll-to-roll printer met twee snelheidsconfiguraties en ondersteuning van witte inkt.

De M in de Colorado M-serie staat voor ‘modulariteit’ en ‘minimum maintenance’, aldus Canon. Het is de snelste en meest productieve oplossing in dit marktsegment, aldus de Japanse printerfabrikant, en biedt mogelijkheden voor het printen van zowel speciale effecten (FLXfinish+) als witte inkt. De 1,6 meter brede rol-naar-rolprinter heeft de kenmerkende constructiekwaliteit van de andere modellen uit de Canon Colorado-serie en is te configureren naar de wensen van de gebruiker. Dankzij eenvoudig (online) te realiseren upgrades kan de M-serie in elke productieomgeving meegroeien met de grafische onderneming, stelt Canon. In Nederland heeft FaberExposize in Amsterdam de afgelopen periode de printer, inclusief witoptie, al uitvoerig in de praktijk getest.

Printsnelheden naar keuze

De schaalbare M-serie biedt keuze aan verschillende printsnelheden, meldt Canon. Zo hebben de Colorado M3 en M5 een capaciteit van respectievelijk 29 en 40 vierkante meter per uur voor prints met hoge kwaliteit en een maximale printsnelheid van respectievelijk 111 en 159 vierkante meter per uur. Bovendien is er de mogelijkheid om tijdelijk – bij productiepieken – of permanent van de ene naar de andere printsnelheid te upgraden. “Dit maakt de M-serie tot een toekomstbestendige oplossing”, stelt Canon in een persbericht. Beide printermodellen zijn eenvoudig te voorzien van de nieuwe witte inkt-optie en worden dan opgewaardeerd naar M3W- en M5W-modellen, met tevens de optionele FLXfinish+ matte/glanzende printtechnologie voor CMYK-prints dat we al kennen van de Colorado 1650 en 1630.

Witte UVgel-inkt

Met de introductie van de nieuwe witte Canon UVgel-inkt kunnen gebruikers het aantal toepassingen aanzienlijk vergroten. Denk aan een compleet portfolio hoogwaardige grafische en decoratieve toepassingen, waaronder raamdecoratie, etiketten en behang. In combinatie met de nieuwe sensortechnologie voor eenvoudige mediaverwerking, kunnen gebruikers van de Colorado M-serie deze witte troef uitspelen op hun traditionele productaanbod, maar ook printen op dik papier met textuur, transparanten, gekleurd materiaal en op reflecterende en magnetische media.

De Colorado M-serie met witte Canon UVgel-inkt kan een groot aantal toepassingen printen, waaronder raamdecoratie.

De samenstelling van de gel in Canon’s UVgel-inkt zorgt voor een snelle opbouw van dichte en ondoorzichtige beelden met witte inkt en dat in minder printpassages dan bij traditionele printtechnologieën, claimt Canon. De bijzondere eigenschappen van UVgel maken ook een einde aan veel van de problemen die vaak met witte inkt worden geassocieerd, aldus Canon. In de productie, bij het reinigen van spuitmondjes en in het onderhoud. “Gemakkelijk en foutloos printen, het verbruik en verspilling van de inkt is minimaal en de productiviteit wordt gemaximaliseerd”, jubelt Canon in hetzelfde persbericht.

FLXfinish+ optie

De reeds bekende FLXfinish+ optie kan ook worden gekozen op de printers uit de nieuwe Colorado M-serie. Dit betekent dat mat, glanzend of gemengd mat en glanzend in dezelfde printgang, aan een CMYK-print kunnen worden toegevoegd zonder dat extra vernis nodig is. Tegelijktijdig wit printen en FLXfinish+ toepassen is niet mogelijk.

Met FLXfinish+ is het mogelijk in één print zowel mat als glans te printen.

Printproducenten met hoge volumes kunnen het print-to-finish proces verder automatiseren met een UVgel Print Factory of UVgel Wallpaper Factory configuratie die de Colorado M-serie printer naadloos integreert met snijden, terugwinden, oprollen of stapelen van vellen. Hierdoor kunnen met minimale bedieningstijd printvolumes van minstens 50.000 vierkante meter per jaar worden gerealiseerd.

De Colorado M-serie is te zien op de Fespa Global Print Expo in München en zal rond die tijd ook commercieel verkrijgbaar zijn via de erkende partners en het Canon-netwerk van direct sales organisaties. Het prijsniveau van de ‘kale’ M-series zal in lijn zijn met de huidige Colorado-printers uit de 1600-serie, die overigens langzaam zal uitfaseren.

Een uitgebreider artikel over de nieuwe Colorado M-serie is te lezen in Sign+ Magazine nr. 3-2023, die in april verschijnt.

Hieronder een trailer van de Canon Colorado M-series:


Inschrijven nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.