Signnieuws

De omzetcijfers voor (D)OOH duiden op een nieuw record voor heel 2023. Digital is de grote driver achter die groei. Dat blijkt uit cijfers van Outreach, het samenwerkingsverband van de Nederlandse buitenreclame-exploitanten.

De omzetcijfers voor (D)OOH duiden op een nieuw record voor heel 2023.

De bestedingen liggen in de eerste drie kwartalen 10 procent hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. De teller staat nu op 184 miljoen euro tegen 168 miljoen euro in Q1 t/m 3 in 2022. ‘Digital’ is de grote driver achter die groei (+25 procent), traditionele OOH levert een aantal procenten in.

Grafiek 1: bestedingen aan (D)OOH per kwartaal x € 1 miljoen –  Bron: Outreach

Derde kwartaal

Kijk je alleen naar het derde kwartaal, dan is te zien dat de marktgroei met 11 procent net iets boven het gemiddelde ligt. Digitaal plust met 26 procent ook een procent hoger dan gemiddeld, de afname van traditioneel is met -3 procent redelijk stabiel. Het aandeel digitaal is in het derde kwartaal uitgekomen op 56 procent. Dit aandeel is nog niet eerder zo hoog geweest.

Over langere periode is te zien dat de omzetten in het derde kwartaal voor het derde achtereenvolgende jaar zijn gestegen. De daling in 2020 heeft alles te maken met de maatregelen rond COVID-19.

Grafiek 2: bestedingen aan (D)OOH in Q3 (2018-2023) x € 1 miljoen – Bron: Outreach

Jaargemiddelde

Op basis van de bestedingen van de afgelopen vier kwartalen (voortschrijdend jaar) blijkt dat de gemiddelde marktgroei op 8 procent staat. Dit ‘jaargemiddelde’ wordt net als de kwartaalcijfers aangevoerd door digital (+21 procent). De groei van programmatic* daarbinnen bedraagt 8 procent. De traditionele vormen van OOH leveren 3 procent in.

Voorspelling

Op basis van de cijfers tot en met het derde kwartaal verwacht Outreach dat (D)OOH in 2023 uitkomt op een jaaromzet van minimaal 260 miljoen euro. Daarvan zal naar schatting 55 procent digitaal zijn en 45 procent traditioneel. Binnen digitaal zal programmatic naar verwachting uitkomen op een aandeel van 25 procent.

*Programmatic buying is een geautomatiseerde manier van advertentieverkoop, waarmee adverteerders op basis van vooraf geprogrammeerde criteria – bijvoorbeeld tijd, locatie, een vooraf opgestelde prijs, het weer of actueel nieuws – advertentieruimte kunnen inkopen.

Inschrijven nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.