Signnieuws

Febelgra constateert dat er schaarste is aan bijna alle papiersoorten en karton. De impact van dit fenomeen voor drukkerijen, uitgevers, papier- en verpakkingsproducenten, print – en signbedrijven én hun klanten kan dan ook niet uitblijven.

In een artikel op de website van Febelgra – de sectorfederatie van de Belgische grafische industrie –  wordt de achtergrond van de huidige disruptie in de papiermarkt toegelicht. Dat doet zij samen met inDUfed als koepelorganisatie van onder meer Cobelpa en Fetra (respectievelijk de federaties van de papier- en kartonfabrikanten en van de papier- en kartonverwerkingsindustrie).

Oorzaak en gevolg

Papier en karton zijn de facto topproducten in een circulaire economie (recyclagegraad van 72% in Europa) en zijn pioniers van de bio-economie. Bovendien bieden deze producten een hoge toegevoegde waarde. Karton is toonaangevend geworden als verpakkingsmateriaal en papier bewijst meer dan ooit zijn tactiele, cognitieve meerwaarde en is een efficiënte reclamedrager. De actuele schaarste van deze grondstoffen heeft echter zo zijn gevolgen, constateert Febelgra.

De kern van het verhaal: het is een mondiaal probleem, met verschillende oorzaken en gevolgen. Een mix van gebrek aan productiecapaciteit, tekort aan grondstoffen, uitbreiding van de Aziatische markt en gebrek aan transportcapaciteit. Daarenboven zijn de energieprijzen overal aan het stijgen die op hun beurt, samen met de hogere transportkosten, de papier- en kartonprijzen extra doen stijgen.

Prijsstijgingen

De prijsstijgingen en storingen van de leveringstermijnen kunnen niet zonder gevolgen blijven, aldus Febelgra. ‘In afwachting van een marktstabilisatie en mede door de traditionele hogere vraag naar drukwerk in het najaar zijn (tijdelijke) prijsstijgingen voor veel bedrijven van de sector en hun consument onvermijdelijk.’

Inschrijven nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.