Signnieuws

Op 1 januari 2024 gaat het wettelijk minimumloon omhoog met 3,75 procent. Tegelijk voert het kabinet een nieuwe wet in voor het minimumuurloon.

Het minimum loon stijgt per 1 januari 2024.

Het wettelijk bruto minimumuurloon voor werknemers van 21 jaar en ouder bedraagt vanaf 2024 13,27 euro per uur. Het gaat om een reguliere indexatie, elk half jaar stijgt het minimumloon mee met de cao-lonen.

Minimum uurloon

De invoering van het wettelijk minimumuurloon betekent dat er geen wettelijk voorgeschreven minimum dag-, week- en maandlonen meer zijn. Daarvoor in de plaats komt één uniform minimumuurloon, waar alle werknemers in Nederland recht op hebben. Het maandloon van een minimumloonverdiener wordt straks bepaald door het feitelijke aantal uren dat is gewerkt. Nu is het nog zo dat minimumloonverdieners die 40 uur werken een lager uurloon hebben dan mensen die 36 uur werken. Aan die ongelijkheid komt een einde. Vooral voor mensen die 40 uur per week werken tegen het minimumloon, komt dat dan ook neer op een forse verbetering.

Administratieve aanpassing

De invoering van het minimumuurloon kan vragen om aanpassingen van salarisadministraties, arbeidscontracten en cao’s. Het kennisdocument wettelijk minimumuurloon 2024 van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid helpt werkgevers, salarisadministrateurs en cao-partijen op weg bij de voorbereidingen op de invoering van het wettelijk minimumuurloon.

Inschrijven nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.