Signnieuws

Twee keer blije gezichten op de stand van Agfa op de Fespa-beurs in Berlijn. De overname van Inca Digital Printers door de Agfa-Gevaert Groep is afgerond. Tevens kocht Grafisch Bedrijf Goes (GBG) de eerste Jeti Tauro H3300 HS LED met vernisprintoptie.

Niko Dheedene (links) van Agfa en Chris van Antwerpen en Miranda Bekenes van Grafisch Bedrijf Goes (GBG) ontmoetten elkaar donderdag in Berlijn om de aanschaf van de Jeti Tauro H3300 HS LED met vernisprintoptie te bezegelen. (Lees onderaan dit artikel meer over de mogelijkheden van deze printer van GBG).

Op 20 april werd de voorgenomen acquisitie wereldkundig gemaakt en nu kon het glas worden geheven. Pascal Juéry, president en CEO van de Agfa-Gevaert Groep, was tijdens een persconferentie zichtbaar verguld met de vis die nu is binnengehaald, maar ook Stephen Tunnicliffe-Wilson, CEO/CTO van Inca, lijkt er echt zin in te hebben het beste uit twee werelden te verenigen. Juéry benadrukte nog eens dat deze overname een belangrijke stap is in de richting van Agfa’s ambitieuze groeidoelstellingen en een versterking van de positie van de Agfa-groep in de sign & display- en industriële drukmarkten. “Het illustreert onze bereidheid om verder te groeien in de digital printing business. Deze overname zal dit versnellen. Niet alleen vanwege onze nieuwe schaalgrootte, maar het vergroot ook de mogelijkheden in onze gereedschapskist om onze klanten te helpen.”

Complete portfolio

V.l.n.r.: Vincent Wille (Agfa), Stephen Tunnicliffe-Wilson (Inca) en Pascal Juéry (Agfa) willen eensgezind de markt voor digitaal printen bestormen.

Tunnicliffe-Wilson bevestigde dat de overname het complete portfolio van de bestaande high-speed multipass printers van Inca omvat (Onset X-serie), waaronder een sterke serviceorganisatie, en een nieuw ontworpen lijn van singlepass printers (met waterbased inkten) voor verschillende verpakkingstoepassingen (Speedset). Ook de ontwikkeling van een op maat gemaakte in-line print engine in samenwerking met BHS Corrugated, een toonaangevende fabrikant van machines voor golfkartonage, valt onder de deal. “Deze kennis is nu van Agfa. We hebben nog discussie over de te gebruiken inkten.”

“Ik ben blij dat we nu in staat zijn om de activiteiten van Inca in onze organisatie te integreren. Deze overname is een belangrijke stap in de transformatie van onze Groep”, aldus Juéry. Volgens hem is digitaal printen een groeimotor voor de onderneming met een enorm potentieel en de toevoeging van Inca zal dat versnellen. Niet alleen vanwege het samengevoegde aanbod, maar ook door de nieuwe mix van kennis op het gebied van technologie en inktchemie die ontstaat.

Verpakkingsmarkt

Inca Digital Printers, gevestigd in het Britse Cambridge, is een ontwikkelaar en fabrikant van geavanceerde high-speed print- en productietechnologieën voor sign & display-toepassingen en voor de snelgroeiende digitale printmarkt voor verpakkingen.

De tweede beursdag van Fespa werd Inca Digital Printers ook visueel welkom geheten in de Agfa-familie op de stand van Agfa.

Met name in de industriële verpakkingsmarkt ziet Agfa enorme kansen voor digitaal printen en met de kennis en machines van Inca wil zij die markt bestormen met complete oplossingen. Inca is volgens Vincent Wille, President Digital Print & Chemicals bij Agfa, de ideale partner. “Het heeft een complementair portfolio van printoplossingen van de hoogste standaard, nog groter en sneller dan wij al hebben. Daarnaast is het een platform voor verdere groei.” Hij doelt daarmee onder andere op de ontwikkeling bij Inca van een sterk technologisch platform om robuuste single-pass drukpersen voor de verpakkingsmarkt te lanceren. “Tot nu toe hadden we dat niet in ons portfolio.”

Service en verkoop Onset-systemen

Wille: “De combinatie van Inca Digital’s productiekennis en Agfa’s inkten, technische expertise, wereldwijde aanwezigheid en uitstekende servicenetwerken maakt dit een geweldige kans om te groeien in de snel veranderende verpakkingsindustrie. We kunnen nu onze positie innemen met high-end en high-speed systemen in zowel de sign & display- als de zich ontwikkelende karton- en golfkartonmarkt.”
Hij stelde verder op vragen van de pers dat vanaf nu elke nieuwe Onset-machine zal worden verkocht en geserviced onder auspiciën van Agfa en niet meer via distributiepartners van Inca zoals bijvoorbeeld Fujifilm. Continuïteit voor installed base machines staat centraal. Overigens vindt de service van Onset-machines in de Benelux nu al vanuit Cambridge plaats.

Wereldprimeur

De Agfa Jeti Tauro H3300 HS LED kan zowel spotvernis als een volledige vernislaag op een print aanbrengen.

Op beursvloer nog geen Onset-machines, maar tijdens de tweede beursdag was Inca wel al met enkele visuals opgenomen in de Agfa-familie. Wel prominent aanwezig is Agfa’s Jeti Tauro H3300 HS LED uitgerust met een vernisprintoptie. Een wereldprimeur. Deze printer kent een maximale snelheid van 450 vierkante meter per uur en het bijzondere is dat hiermee zowel een spotvernis kan worden aangebracht, als ook een all-over beschermlaag in mat, semi-mat of glans. Deze nieuwe technologie zorgt voor een groter kleurengamma en is in staat in de combinatie kleur plus vol vernis 75 vierkante meter per uur te printen. Hiermee is dus veredeling van karton op hoge snelheden mogelijk.

Grafisch Bedrijf Goes

De in Berlijn getoonde Jeti Tauro gaat rechtstreeks van de beurs naar Grafisch Bedrijf Goes (GBG). Chris van Antwerpen en Miranda Bekenes van GBG waren donderdag in Berlijn om de deal met Niko Dheedene van Agfa te bezegelen. Er is de afgelopen jaren een echt partnerschap tussen de twee bedrijven ontstaan. Zes jaar geleden deed GBG al veldtesten met de Jeti Tauro H2500 LED, de eerste de ledUV-printer van Agfa. Deze machine wordt nu ingeruild voor de Jeti Tauro H3300 HS LED met vernisprintoptie. De robotica die inmiddels rond de H2500 LED, in samenwerking met Agfa door KV-Techniek in Goes is geïnstalleerd, zal ook bij de H3300 HS LED worden geïmplementeerd zodat onbeheerd printen mogelijk is.

Deze Jeti Tauro H3300 HS LED met vernisprintoptie gaat na de beurs in Berlijn rechtstreeks naar GBG in Goes.

Agfa laat ook de Oberon RTR3300, uitgerust met witte inkt en de mogelijkheid om op dunne folies te printen, zien en de Avinci CX3200 dye-sub textielprinter die het mogelijk maakt om te printen op transferpapier en rechtstreeks op stoffen tot 150 vierkante meter per uur.

Inschrijven nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.