Signnieuws

Wie kent ze niet? De geëmailleerde metalen schildjes die met name de eerste helft van vorige eeuw door installatiebedrijven op de gevel werden geschroefd. Ze verdwijnen steeds meer uit het straatbeeld. Marcel van Buul verzamelt ze.

Collectie historische bordjes van geëmailleerd staal in de nieuwbouw van Bonfix.

Ons zusterblad Installatie.nl bezocht fittingfabrikant BONFIX in Zwolle, waar eigenaar Marcel van Buul zijn nieuwe pand heeft opgesierd met een collectie historische bordjes van geëmailleerd staal. Borden die prijkten op gevels van tientallen installatiebedrijven in Nederland. Groot, klein, maar allemaal met een eigen verhaal. Installatienostalgie.

Erkend installateur

In de nieuwbouw van BONFIX omvat de collectie schilden diverse erkenningen: waterfitter, gastechnisch installateur; tot dat de markt werd vrijgegeven hét bewijs dat je bij een vakman aanklopte. “Elk schildje heeft zijn verhaal”, vertelt Marcel van Buul.

Installatie.nl maakte onderstaande video van de collectie in Zwolle:

Honderd jaar oud

De meeste geëmailleerde bordjes komen uit de periode 1920-1970. Een aantal kreeg Van Buul ‘gegund’, voor sommige schildjes moest hij flink de knip trekken: de duurste kostte hem €2.500. De wanden zijn een prettig gespreksonderwerp met gasten, ervaart Van Buul. “Het vak ontwikkelt zich razendsnel, maar we mogen ook trots en nostalgisch zijn. Daarnaast is het voor ons een dagelijkse ontmoeting met de mensen en bedrijven waar wij het voor doen.”

Oproep
Wie heeft nog meer mooie uitingen van installatienostalgie, vraagt Installatie.nl. Items uit de bedrijfshistorie, mooie foto’s van vroeger? Je kunt ze hier uploaden voor de rubriek Installatie van weleer.

Inschrijven nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.