Signnieuws

Aluscreen uit het Belgische Ichtegem is specialist als het gaat om het onuitwisbaar bedrukken van aluminium en kunststoffen. Het bedrijf installeerde, volgens eigen zeggen,  als eerste in de sector een cobot – een collaboratieve robot – met artificiële intelligentie.

“Op basis van metadata leert de robot zelfstandig handelingen aan. Daardoor beheren we de productiepieken beter, zodat we een nog betere kwaliteit en snellere service kunnen aanbieden”, vertellen zaakvoerders Carmen Vermeersch en Jan Oost.

Jan Oost en Carmen Vermeersch bij hun cobot. (RJ – Foto MVN)

Klassiek signbedrijf

Aluscreen in de Industriestraat in Ichtegem werd in 2012 overgenomen door Carmen Vermeersch en Jan Oost. “Wij hebben een financiële achtergrond en werkten als expats in de streek van Grenoble. Nadat we uit Frankrijk naar België terugkeerden, zochten we een bedrijf om zelf te ondernemen. We hadden geen grafische achtergrond, maar precies dat hielp ons om de zaken door een andere bril te bekijken”, vertelt Vermeersch. “Aluscreen was een klassiek signbedrijf dat met zeefdruk aluminium typeplaten en reclamedragers maakte. Vanaf 2016 sloegen we de weg in naar digitaal drukken en geautomatiseerde afwerking (ponsen en snijden), ondersteund door een ERP-systeem.”

Artificiële intelligentie

Sinds kort pakt Aluscreen uit met een wereldprimeur. “We kregen van Zünd, een Zwitserse fabrikant van snijsystemen, de kans om het eerste exemplaar van een cobot met artificiële intelligentie met hun machine te integreren. Voor de installatie van de cobot deden we een beroep op integrator NiniX Technologies uit Brugge. Dit geheel is uniek doordat metadata het frees- en snijproces alsook de pick & place aansturen. Zo kunnen we uit één plaat bedrukte aluminium meerdere gefreesde eindproducten voor verschillende klanten met verschillende verzendingswijzen automatisch uitsorteren”, vertelt Oost.

Inschrijven nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.