Columns & Weblogs

Geen atleet behaalt de top zonder intensieve training. Geen entrepeneur in de creatieve industrie zal succesvol worden zonder goede voorbereiding. Voor de meesten wordt 2016 weer een jaar van hard werken, voor sommigen een ‘koud kunstje’. Niet omdat het ze met de gure noordenwind komt aanwaaien, maar omdat ze de tegenwind beheersen en de uitwerking ervan naar hun hand kunnen zetten. Ze lijken in staat om te doen wat door anderen voor onmogelijk wordt gehouden. Ze tarten ongeschreven wetten en vastgeroeste denkpatronen.

U bent wat u denkt

Wij, u en ik, zijn tot meer in staat dan we denken. Onze mogelijkheden worden alleen beperkt door onze overtuigingen. De dingen die wij geloven. Of u nu denkt dat u het kunt of juist niet kunt… in beide gevallen heeft u gelijk! Uw gedachten worden uw focus en alles dat aandacht krijgt, groeit! Niet zonder reden luidt het gezegde ‘u bent wat u denkt’. Wat ik denk? Ehm, nu je het vraagt, denk ik wel te kunnen wat de Iceman kan. Een geuzennaam voor een bijzondere man die in water zwemt met temperaturen rond het vriespunt en alleen gekleed in korte broek een marathon loopt boven de poolcirkel. Wim Hof is de naam van dit ijskonijn.

Autonoom zenuwstelstel

‘As we speak’ worden in Boston USA de medische leerboeken herschreven omdat deze Nederlander wetenschappelijk heeft aangetoond dat we ons autonoom zenuwstelsel kunnen beïnvloeden en aansturen. Dit is het mechanisme dat onder andere onze temperatuur, hartslag, bloeddruk en ademhaling regelt. Is hij hierin uniek? In 2014 werd tijdens een wetenschappelijk onderzoek in het Radboud UMC aangetoond dat de 24 proefpersonen die met de Wim Hof-methode hadden geoefend, allemaal in staat waren hun autonoom zenuwstelsel te beïnvloeden. De verstrekkende gevolgen van deze kennis zijn nog niet te overzien. In theorie zou dit betekenen dat we écht controle kunnen hebben over ons lijf en ons immuunsysteem. Ik geloof erin.

Energie boost

Ademhalingsoefeningen, koudetraining en inzet zijn de belangrijkste factoren om te kunnen wat hij kan. In december al begon ik met mijn goede voornemen voor het nieuwe jaar en draaide heldhaftig de doucheknop richting het vriespunt. Ik zal u de details besparen, maar ik wist niet dat er zo’n vergrotende trap bestond voor ‘klein’. Overtreffend zelfs. Daar zou je het bijna warm van krijgen. Ik zou me geen Signtist kunnen voelen als ook ik de uitdaging van deze aangeleerde ‘natuurlijke’ weerstand niet zou aangaan. En warempel ervaar ik tot op heden dat, met de juiste ademhaling, deze veronderstelde ‘kou’ niet meer aanvoelt als een rillerige sensatie en mij dagelijks een energie-boost geeft. Een koud kunstje? Wat heet…

Ik wens u een warm 2016.

D. Signtist

Inschrijven nieuwsbrief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *