Columns & Weblogs

Mijmerend in mijn voiture ben ik vandaag onderweg naar morgen. Van het vlakke polderland naar het massieve gebergte van Zwitserland. Tja, D. Signtist overschrijdt grenzen niet alleen op papier.

Zodra deze wordt gepasseerd, verandert het landschap. Afhankelijk van het land dat je binnenrijdt, wordt dat versterkt door de kuilen in de weg of de snelheid waarmee het landschap aan je voorbij flitst. Het lange zwarte lint doet me denken aan één grote floorgraphic. Eén met een permanente bestemming waarover mensen zich laten leiden van overal naar nergens. Van zekerheid naar avontuur en van veiligheid naar noodlot. De metafoor voor deze column is geboren…

Signbranche

De contouren van het landschap in de signbranche zijn aan het veranderen. Wat het ene moment zo gewoon lijkt, wordt anders in een oogwenk. De bakens worden verzet en de koersen gewijzigd. Mastodonten in de branche die van hun sokkel vallen, veroorzaken een aardbeving in de veilige perceptie van elke dag.

Collega Piet Print heeft ze in zijn column van het vorige nummer bij naam genoemd. De ontslaggolf bij Multi-Fix en Mactac was toen nog onbekend. Pijnlijke momenten in het leven van collega’s die hard hebben gewerkt om deze industrie te bouwen tot wat het nu is, maar ten prooi zijn gevallen aan oorzaak en gevolg. Mannen en vrouwen die deden wat ze altijd hadden gedaan, maar nu niet meer krijgen wat ze altijd hebben gekregen. Ze verdienen ons respect.

Werkloosheid

Onzekerheid vormt voor veel mensen een basis van angst voor de toekomst. De angst niet meer te kunnen voldoen aan de verplichtingen die ze zijn aangegaan. Niet meer te kunnen doen wat ze deden en vooral de angst er niet meer bij te horen. Net zoals andere dingen, verschaft werk tevens een status van onafhankelijkheid. Werkloosheid heeft voor de betrokkenen een enorme impact en legt druk op relaties en vriendschappen. Dergelijke omstandigheden vereisen de kunst om te leren leven met jezelf. Te beseffen dat je niet hoeft te twijfelen aan je eigen capaciteiten en het vermogen om het beste uit jezelf te halen. Soms is de beste vriend die een mens kan hebben niet bestaanszekerheid, maar de aansporingen van een vijandige omgeving die het beste in je naar boven halen. Het ervaren van pijnlijke situaties is veelal de drijfveer om dingen te veranderen. Gewoon omdat het moet! Je hebt geen andere keuze als je wilt ‘overleven’. Dat is onder meer een reden voor de grote stijging van het aantal zzp’ers in Nederland.

Instelling

Het is niet wat je overkomt, maar de manier waarop je reageert. Dát bepaalt je toekomst. Misschien is het je wel eens opgevallen dat verschillende mensen dezelfde soort problemen ervaren. De ene marcheert desondanks fluitend door het leven, terwijl de ander zich opknoopt aan de deurknop. Wat maakt het verschil? De instelling, de manier van denken en de keuzes die hieruit voortkomen. Het landschap verandert in sign, en in zijn. Van de laatste bent u de architect …

D. Signtist

Inschrijven nieuwsbrief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *