Columns & Weblogs

Wie berekent niet eerst de kosten voordat hij een huis laat bouwen? Als je iets goed wilt doen en er (zakelijk) voordeel van wilt hebben, moet je een helder overzicht hebben van de mogelijke consequenties.

Je koopt toch ook geen auto als je de benzine niet kunt betalen? En dan nog, als je denkt alles op een rijtje te hebben, kun je bedrogen uitkomen. Vooral als er fouten worden gemaakt of afspraken niet worden nagekomen. De bouwsector in Nederland verspilt ruim vijf miljard per jaar door ‘faalkosten’. Kosten voor herstel door een opeenstapeling van fouten. Als koper lijken we er geen grip op te hebben, maar zakelijk gezien kunnen we er een les uit leren.

Regie ontbreekt

Volgens een rapport van ABN-Amro worden deze faalkosten in de bouw vooral veroorzaakt door een gemis aan regie over de verschillende partijen die zijn betrokken bij ontwerp, uitvoering en beheer. Het feit dat elk project anders is en standaardisatie ontbreekt, vereist dat meer tijd wordt besteed aan de wensen en eisen van een opdrachtgever. Onduidelijkheid door gebrek aan communicatie lijkt een belangrijke bron te zijn. Een realistische planning en het tijdig in kaart brengen van risico’s kan voorkomen dat een project meer kost dan dat het oplevert.

Is het anders in onze signbranche? Nee, beslist niet! Geloof me, in ruim veertig jaar heb ik heel wat projecten voorbij zien komen. Ik heb het verschil gezien tussen ‘voltooien’ en ‘slagen’. Complexe opdrachten werden voltooid, maar leverden weinig op of kostten alleen maar geld, terwijl geslaagde uitvoeringen persoonlijke genoegdoening en winst brachten. En laten we realistisch zijn, winst is de zuurstof van elke onderneming. Je kunt maar een paar seconden zonder!

Focus en intensieve communicatie lijken de ingrediënten voor werkelijk succes. Behoud een goed overzicht door samenwerking en vertrouwen. Soms is het nodig de regie hiervoor uit handen te geven.

D.Signtist

Inschrijven nieuwsbrief

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.