Columns & Weblogs

Ik vraag mij vaak af hoe mijn collega’s zich voelen bij het uitvoeren van het signvak als ondernemer. Als traditioneel signmaker heb ik zoveel verschillende producten die ik kan maken en ook zoveel verschillende taken en verantwoordelijkheden om uit te voeren en te nemen, dat ik door de bomen het bos soms niet meer zie.

Kijk maar eens naar ons productaanbod: snijteksten, borden, fullcolours in allerlei vormen van canvas tot behangwand, textiel, borduringen, spandoeken en flex & flock teksten… En dat met allerlei verschillende productiemethodes, zoals snijden, plakken, lamineren, printen, monteren, persen, appliceren, verwijderen, wrappen, inföhnen en pellen. Gebruikmakend van diversen machines, bijvoorbeeld een plotter, printer, pers, laminator, applicator en ondersteund door tientallen tools en hulpstukken, waaronder squeezy’s, föhns, (pel)mesjes en allerhande rollers en tapes.

Werkgebieden

Gemiddeld hebben wij als signmaker toch niet meer dan vier à vijf man personeel, en aangewezen op een zeer grote diversiteit van werkgebieden. Ik bedoel daarmee de bovenstaande werkzaamheden, maar ook de boekhouding, planningen maken voor de collega’s, inkopen regelen, investeringen plannen en daadwerkelijk aankopen, budget en de langetermijnplanning maken, het bewaken van je USP’s en kernwaarden van je bedrijf om te overleven, binnenhalen van nieuwe orders/projecten, onderhouden van je vaste klanten, factureren en daarmee – ook zeer belangrijk – binnenhalen van je centen, bijscholen, bezoeken van seminars en beurzen om up-to-date te blijven en het lezen van het prachtige magazine Sign+…….. Echt te veel om op te noemen.

Ondernemerschap

Dus de titel is wel een ding dat mij ‘s nachts bezighoudt, de vraag van mijn werknemers waarom ik iets meer verdien dan zij, kan ik dus met bovenstaand antwoord pareren. Daarnaast vraag ik mij ook wel eens af waar we mee bezig zijn en of ik spijt zou hebben van de stap naar ondernemerschap. Dit kan ik op twee manieren beantwoorden: de drang om te ondernemen stijgt boven alles uit en is net als een verslaving, niet zomaar op te lossen dus, daarnaast groei je er in en loop je er tegenaan. Dan blijft er maar één oplossing over om te overleven…….. Goed plannen!!!

Piet Print

Inschrijven nieuwsbrief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.