Bedrijven mogen zich niet duurzamer voordoen dan ze zijn. Om consumenten te helpen echte duurzaamheidsclaims te onderscheiden van misleidende claims, is de Autoriteit Consument & Markt (ACM) de campagne ‘Groene Praatjes’ gestart.

Alleen met duidelijke en juiste informatie over duurzaamheid zijn consumenten in staat om duurzamere keuzes te maken. Edwin van Houten, directeur Consumenten van de ACM: “Met vage of onterechte claims doen bedrijven zich duurzamer voor dan ze echt zijn. Consumenten worden beïnvloed door de claims die bedrijven doen. Om consumenten daarvan bewust te maken starten wij de campagne ‘Groene praatjes’ via social media. Consumenten kunnen bedrijven bevragen op de onderbouwing van hun claims.” Claims waarover zij twijfelen kunnen ze melden bij de ACM.
Sceptisch
Recent consumentenonderzoek uitgevoerd door de ACM toont aan dat consumenten sceptisch reageren op duurzaamheidsclaims, vooral als deze vaag zijn. Specifiekere en genuanceerdere claims worden als geloofwaardiger beschouwd. Ook kunnen onjuiste claims consumenten misleiden en hen een onterecht positief beeld van een product geven.
Onderzoek in vervoerssector
De ACM heeft eerder onderzoek gedaan naar duurzaamheidsclaims in de kleding- en energiesectoren en richt zich nu op de vervoerssector vanwege het frequente gebruik van duurzaamheidsclaims en het belang van duurzaamheid bij aankoopkeuzes.
Vuistregels duurzaamheidsclaims
De ACM heeft vijf vuistregels opgesteld voor bedrijven voor goede duurzaamheidsclaims:
1. Gebruik juiste, duidelijke, specifieke en volledige duurzaamheidsclaims
2. Onderbouw duurzaamheidsclaims met feiten en houd ze actueel
3. Maak eerlijke vergelijkingen met andere producten of concurrenten
4. Beschrijf toekomstige duurzaamheidsambities concreet en meetbaar
5. Zorg dat visuele claims en keurmerken behulpzaam zijn voor consumenten en niet verwarrend.