Signnieuws

Een meerderheid van de FNV-leden heeft voor het eindbod van de werkgevers in de cao Tentoonstellingsbedrijven gestemd. De werknemers leggen de nadruk op behoud van banen. De huidige cao loopt tot 31 december 2021.

Werknemers cao Tentoonstellingsbouw leggen nadruk op behoud van banen, aldus de FNV. (foto: FNV Bouwen & Wonen)

Sabine de Vriend, bestuurder FNV Bouwen en Wonen: “We spreken over overleven van deze crisis, behoud van werkgelegenheid en perspectief voor de toekomst. Daar gaan we na de zomer mee verder.”

De onderhandelingen over de verlenging van de cao Tentoonstellingsbedrijven startte al in de zomer van 2019. Kort na het opschorten daarvan in januari 2020, kwam de sector vanaf maart 2020 door corona bijna helemaal tot stilstand. De Vriend: “Wij willen na de zomer direct verder praten over verlenging van de cao vanaf 2022. De toekomst van alle mensen werkzaam in de sector is daarbij het uitgangspunt.”

Prijscompensatie

In de verlengde cao zijn de belangrijkste afspraken dat medewerkers een prijscompensatie van 1,25 procent per 1 september 2021 zullen ontvangen. Ook krijgen de werknemers een eenmalige uitkering van 150 euro (bruto & naar rato) bij de salarisbetaling van december 2021. De Vriend: “We moeten in deze sector nu samenwerken. Maar nu is het ook het moment daar dat we met het oog op de toekomst het fundament van de cao bespreken. Om de sector gezond te houden.”

Nieuw systeem

Naast bovenstaande afspraken worden daarom in deze cao de eerste stappen gezet naar de invoering van een verbeterd functiegebouw. De Vriend: “Het oude systeem voldeed niet meer. In het nieuwe systeem zijn functies opnieuw beschreven en gewaardeerd. Daarmee ontstaat duidelijkheid over de resultaatgebieden en competenties van medewerkers.”

Het nieuwe systeem moet leiden tot een objectieve vaststelling van salarissen en daarmee tot eerlijke salarisverhoudingen tussen collega’s. De Vriend: “Daarnaast hebben we met elkaar afgesproken een beloningsonderzoek uit te laten voeren en de uitkomsten daarvan mee te wegen in de volgende cao.”

Inschrijven nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.