Columns & Weblogs

De Nieuwjaarsduik 2019 weer achter de rug, de Unox-muts in de textielcontainer (want wie draagt zo’n ding nu voor z’n plezier) en het eremetaal – als bewijs van deelname – ergens gestopt waar ik het nu al niet meer kan vinden. De warme snert na afloop was het alleszins waard, de rest was een koud kunstje.

Maar als u denkt, dat het een prestatie was met een watertemperatuur van amper 5 graden Celsius, dan kan ik u een ijsbad met Wim Hof (The Iceman) aanbevelen. Op 5 januari was het mijn beurt. Een zwembroek was eigenlijk overbodig. Na een minuut was er niets meer om te bedekken. ‘D. Signtist, wat doe je nu allemaal op je oude dag? Ben je levensmoe of heb je soms iets te bewijzen?’

Herwaardering

Nee, ik niet, dat heeft Wim al gedaan. Met zijn workshops toont hij aan niet uniek te zijn en dat iedereen – fysiek gezien – in staat is te doen wat hij doet. De man die onder het poolijs doorzwom en in korte broek met ontbloot bovenlijf een marathon liep boven de poolcirkel, pleit voor een herwaardering van de kou. Wim Hof is nooit ziek! Onderzoek naar dit fenomeen door verschillende universiteiten in de wereld zorgt ervoor dat de wetenschap haar theorieën over beïnvloeding van het autonome zenuwstel, moet herschrijven.

Koude douche

Is dat belangrijk? Wel als je beseft dat de wetenschap ons vertelt wat goed of slecht is voor onze gezondheid. We hebben het afgeleerd naar ons lichaam te luisteren en onze geestkracht te gebruiken voor een waardevolle balans in ons leven. De hele signbranche dus onder de koude douche voor het terugdringen van het ziekteverzuim. Doe iets wat je gewoonlijk niet doet. Zoek grenzen op, ook al voelt het eerst oncomfortabel. Het verhoogt de creativiteit, zoals de kou de bloedsomloop stimuleert. Omarm de kou is mijn warm advies.

D. Signtist

Inschrijven nieuwsbrief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.