Piet Print

Ja, natuurlijk is bewegwijzering sign! Maar in hoeverre kun je wat wij doen classificeren als bewegwijzering?

Bij de benaming bewegwijzering hebben veel mensen de perceptie dat het gaat om verkeersborden. Sterker nog, de meeste mensen vinden ook dat deze term aan deze producten gehangen moeten worden. Als je kijkt naar de markt, zie je dat firma’s die werkzaam zijn in de bewegwijzering in een eigen wereldje leven en bijvoorbeeld hun eigen beurzen hebben. Ik heb eens een kijkje genomen op de Intertraffic in Amsterdam en ben ook eens in Gorinchem op de Infra Relatiedagen geweest. Je ziet daar duidelijk de specialisten in deze sector. Niet alleen als leverancier, producent maar ook als signmaker. Dit was zeker te weten leerzaam en daar kwam ik dan ook te weten hoe de verschillende specialismen zich van elkaar hadden gescheiden.

Als je bijvoorbeeld kijkt naar de afdeling Digitaal Printen, kun je perfect zien hoe de folie-, inkt- en printerfabrikanten elkaar opzoeken en een kamp vormen. Bij Oracal kwam ik tegen dat zij met Grapo een alliantie hadden gesloten en een combinatie op de Grapo Octopus hebben ontwikkeld. Op een stand van Nikkalite kwamen we een Mutoh Zephyr TS printer tegen. De Durst Rho is uitgevoerd met 3M inkt en print uiteraard ook op 3M folie. En het houdt niet op, want Avery heeft met relatie Matan een concept uitgewerkt op de Matan DTS36 printer.

De winnende combinaties vallen of staan met de garanties van houdbaarheid en de mogelijkheden om spotkleuren te kunnen printen. Fluor oranje is best lastig met CMYK…
En een bord boven de A2 dat na vier jaar weer vervangen moet worden omdat iedereen de verkeerde afslag neemt, is ook uit den boze. Een mooie strijd waar wij met onze werkzaamheden niet heel veel mee geconfronteerd worden. Daarom een eigen beurs en eigen vakbladen, daarom een ‘ver van ons bed’ show.

Dicht bij ons bed, zelfs op ons nachtkastje, zijn de bordjes bij onze klanten op de parkeerplaats en in of buiten het pand. Deze handel heet ook bewegwijzering, zullen we maar zeggen en komt lekker dicht bij ons vakgebied. Hierbij kunnen we indoor wel gebruikmaken van bijvoorbeeld de luxere bestaande bordjes en buiten van onze eigen gecreëerde prachtige verschijningen. Lekker creatief zijn.

Deze twee werelden krijgen we nooit bij elkaar en zullen altijd onder één noemer ‘bewegwijzering’ gebukt gaan. Laten wij ons maar bezig houden met waar we goed in zijn; ouwehoeren…

Piet Print

Inschrijven nieuwsbrief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.