Signnieuws

De Fespa-beurs in München is positief van start gegaan. Stralend weer, meer dan 550 exposanten en de bezoekers lijken klaar voor ‘nieuwe perspectieven’. Een eerste impressie.

De opvallende stand van Mimaki met middenin kleurrijke bogen, waarvan het ontwerp is gebaseerd op het kunstwerk ‘Fascinated Rainforest’ van Rik Lina.

Eindelijk weer een Fespa Global Print Expo als vanouds, is de algemene teneur deze week in München. Ruim 550 exposanten vullen vanaf dinsdag 23 mei bijna 5 beurshallen. ‘Nieuwe perspectieven’ is het thema van deze editie. En daar zijn we aan toe, aldus Michael Ryan, hoofd van Fespa Global Print Expo: “Het gaat erom hier te komen met een open mind en om het vinden van nieuwe oplossingen en nieuwe mensen om zaken mee te doen. Onze industrie is zo creatief en biedt eindeloze mogelijkheden.”

Optimisme

Iets voor tienen opende Fespa-voorzitter Christophe Aussenac dinsdag de beurs die nog tot en met vrijdag 26 mei duurt. Hierbij werd hij geholpen door het complete Fespa-bestuur, inclusief Wouter van As en Christian Duyckaerts namens respectievelijk Nederland en België, dat een lint doorknipte. Aussenac: “Ik ben ervan overtuigd dat iedereen die deze week de beurshal bezoekt deze met nieuwe perspectieven zal verlaten. En met een nieuw gevonden optimisme voor de toekomst.”

Het Fespa-bestuur knipte een lint door en opende daarmee de Fespa Global Print Expo in München.

Fespa Awards

Op de achtergrond in het atrium bij de westelijke ingang van Messe München zijn de shortlist-inzendingen voor de Fespa Awards te zien, met uiteenlopende toepassingen van print en zeefdruk. Hieronder ook een aantal opvallende inzendingen uit België en Nederland. De categoriewinnaars worden op 24 mei tijdens een VIP-ceremonie bekendgemaakt.

Bij de ingang van de beurs worden de inzendingen voor de Fespa Awards die op de shortlist staan gepresenteerd.

Het open en lichte atrium past goed bij de optimistische sfeer die er op de beursvloer heerst. Al zijn er ook serieuze onderwerpen van gesprek. Met name het thema duurzaamheid voert de boventoon bij veel exposanten. Dat bleek onder meer uit de persconferenties die werden gegeven, waar in alle gevallen het onderwerp duurzaamheid, in meer of mindere mate, aan de orde kwam.

Spotlight

Duurzaamheid staat op de beursvloer onder meer centraal in de Sustainability Spotlight, te vinden in hal B2. Hier is een uitgebreide showcase van milieuvriendelijke grafische en textiele materialen. Begeleidende informatiekaarten geven bezoekers informatie over de duurzame eigenschappen van de substraten en hoe ze kunnen worden ingezet om innovatieve, milieubewuste producten mee te produceren.

In de Sustainability Spotlight een showcase van milieuvriendelijke materialen.

World Wrap Masters

In dezelfde hal B2 worden ook de World Wrap Masters gehouden. De eerste twee dagen vinden de Europese finales plaats, later deze week strijden de winnaars van de verschillende landen tegen elkaar om de wereldtitel.

Carwrappers in actie tijdens de Europese finales van de World Wrap Masters.

Robotisering

De toenemende rol van robotisering in de productie van printbedrijven, is op de beursvloer ook een aanwezig item. Vooral op de stand van Durst is dat goed zichtbaar. In een met ramen afgescheiden deel van de stand is de nieuwe Durst P5 Robotics in actie te zien. De kern van P5 Robotics wordt gevormd door het P5 350 HS D4 hybride printsysteem, waarvan de invoer, uitvoer en het stapelen wordt gedaan door twee robots. De robots kunnen media van verschillende pallets met een hoogte tot 180 cm oppakken, invoeren en apart weer stapelen. Daarbij kunnen de bedrukte media ook nog eens 180 graden worden gedraaid voor dubbelzijdig printen. Directeur Christoph Gamper van Durst: “Dit biedt veel mogelijkheden voor onbemande productie, bespaart arbeidstijd en vermindert uitval.”

Robots in actie op de stand van Durst.

DTF Mimaki met nabehandelingsunit

De eerste ‘direct-to-film’ (DTF) inkjetprinter van Mimaki, de TxF150-75, beleefde in München zijn officiële internationale debuut. Waar de Japanse fabrikant voor de nabehandeling eerder verwees naar andere aanbieders, presenteerde het in München een samenwerking met de Engelse fabrikant Adkins. Arjen Evertse, General Manager Sales EMEA bij Mimaki: “DTF-printers zijn vaak 60 centimeter breed, maar in dit geval werkt de hele lijn met een breedte van 80 centimeter. Dus ook de nabehandelingsunit.”

De ‘direct-to-film’ (DTF) inkjetprinter van Mimaki, de TxF150-75, gecombineerd met de nabehandelingsunit van de Engelse fabrikant Adkins.

Lees ook:

Distributeur Nautasign is traditiegetrouw weer met een grote groep klanten (ruim 85 personen) afgereisd naar de Fespa-beurs. Ze deden onder andere de stand van Grafityp aan.

Fespa Global Print Expo en de gelijktijdig gehouden European Sign Expo, is nog tot en met vrijdag 26 mei te bezoeken. Elke dag van 10 tot 18 uur, vrijdag tot 15 uur. In Sign+ Magazine nummer 4, die in juni verschijnt, is meer te lezen over deze beurs.

Inschrijven nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.