Signnieuws

De tentoonstelling ‘Spoor van verbeelding’ in het Spoorwegmuseum toont Nederlandse spoorwegaffiches van vroeger tot nu. Het geeft een mooi beeld van de ontwikkeling van ontwerpstijlen.

Centraal in de tentoonstelling staat de vraag hoe reizigers met beeld werden verleid om de trein te nemen. De kleurrijke affiches laten niet alleen de geschiedenis van het spoor zien, maar geven vooral ook een blik op de ontwikkeling van ontwerpstijlen.

120 affiches

In de tentoonstelling zijn 120 affiches te zien van bekende ontwerpers als H.P. Berlage, Henri Cassiers, Willy Sluiter, A.M. Cassandre, Frans Mettes, Joop Geesink, Fedde Weidema, Anthon Beeke en Wendelien Daan.

Links: H.P Berlage, Harwich – Hoek van Holland, 1893 en rechts: : Anoniem, Besucht Holland, ca 1912

Molens en bloembollen

De vroegste geïllustreerde spoorwegaffiches werden eind negentiende eeuw gemaakt voor boottreinen door onder anderen de architect H.P. Berlage. Aantrekkelijke affiches om buitenlandse toeristen per trein naar ‘Holland’ te trekken, werden vaak in de buurlanden geproduceerd. Deze schetsten een beeld van molens, bloembollen­velden en meisjes in klederdracht. In 1913 ontwierp Willy Sluiter de eerste ‘moderne’ Nederlandse spoorwegaffiches. Hij beeldde geen treinen of bestemmingen af, maar reizigers, spoormannen en ‘locals’ in de cartooneske stijl die kenmerkend was voor deze ‘gentleman-artist’.

Links: A.M Cassandre, Etoile du Nord 1927, rechts: Willy Sluiter, Naar Keulen, 1914

Samensteller en boek

De tentoonstelling – met 120 affiches, waarvan enkele nooit eerder geëxposeerd – is samengesteld door verzamelaar en publicist Arjan den Boer. Zijn rijk geïllustreerde boek ‘150 jaar Nederlandse spoorwegaffiches’ wordt door uitgeverij Thoth tegelijk met de start van de tentoonstelling (op 4 juni) gepresenteerd.

De tentoonstelling is, met reservering, te bezoeken tot en met 21 november.

Inschrijven nieuwsbrief

  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.