D.Signtist

‘Recessie en voedselschaarste bedreigen de wereld’. En ik? Ik schrijf een column voor Sign+Silkscreen Magazine. Heb ik dan echt niets beter te doen? Kan ik mijn talenten niet beter aanwenden om voornoemde zwartgallige krantenkop te elimineren tot een prematuur hersenspinsel van een schrijvende collega? Wat bazelt die Signtist nu, kunt u denken. Het gaat juist zo goed. De orderportefeuille voor 2008 was niet eerder zo gevuld en de omzet in 2007 nog niet eerder zo goed. Goed zo! Attitudes zijn meestal self-fulfilling prophecies. Misschien redden we zo de wereld!

Ook ik ben van nature een positief ingestelde wetenschapper. Soms denk ik het wel te weten, maar Albert Einstein zei het al: “Hoe meer we lijken te weten, des te meer we beseffen dat we niets weten.” Alles in de natuur verloopt cyclisch, en de meest kunstmatige constructies van de mens ontsnappen daar evenmin aan. De economie is een klassiek schoolboekvoorbeeld van een slingerbeweging. Na regen komt zonneschijn en weer regen, enzovoort.

De Chinezen hadden hun filosoof Lao Tse met z’n treffende wijsheden zoals ‘Zoek voor grote vraagstukken een oplossing als ze nog klein zijn’. Wij hebben Balkenende die meent dat Nederland nauwelijks last zal krijgen van de economische achteruitgang die de Verenigde Staten treft. “We hebben hier geen pure paniek meer als het erg slecht gaat in de VS.” Een typische opmerking na een alcoholvrij biertje tijdens een nieuwjaarsborrel, maar wel gedurfd en allerminst gespeend van pessimisme.

Toch zijn het de schrijvers die de wereld zullen redden. Schrijvers hebben geschiedenis geschreven en schrijvers zullen de geschiedenis altijd blijven verslaan. Over Hillary Clinton zijn al zeven boeken om uit te kiezen en over opponent Obama zeker twee. Daarnaast liggen er evenzoveel boeken van Nederlandse (voormalig) Amerika-correspondenten en deskundigen. Zij beïnvloeden de publieke opinie en indirect de keuze voor onze regeerders. Dezen op hun beurt oefenen weer grote invloed uit op overvloed en gebrek. Daarom schrijft D. Signtist voor Sign+Silkscreen Magazine

Aan nieuwsgeving en informatie echter geen gebrek. En mijn hemel wat heb ik bewondering voor die hoofdredacteur. Het is echt Mooij, zoals hij elke maand weer een overvloed aan woorden weet te bundelen tot een onuitputtelijke, energieke en visueel aantrekkelijke bron van kennis. Men zegt ‘kennis is macht’, maar de werkelijke macht ligt in toegepaste kennis, kennis in praktijk gebracht. Bij u dus. Dat is pas wijsheid.
Ik wens u veel wijsheid voor 2008!

Inschrijven nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Gerelateerde berichten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.