Columns & Weblogs

Als een kind in een snoepwinkel. Zo zullen veel sign- en printprofessionals zich voelen als ze eind mei Messe Berlin betreden. Was de Fespa-beurs in Amsterdam nog een ‘surrogaat’, de vakbeurs in de hoofdstad van Duitsland belooft (bijna) weer een evenement als vanouds te worden. Bijna, want wij mogen het coronavirus in het dagelijks leven nagenoeg zijn vergeten, dat is nog niet overal in de wereld het geval. Zo is het aantal standhouders uit China vanwege de daar geldende reisbeperkingen nihil en er zullen vast nog wel mensen uit andere regio’s met mondmaskers rondlopen.

Kleurrijke trap in de M&M’s Berlin gevestigd aan de Kurfürstendamm in Berlijn. (Foto: Simon Lewis Studio)

Levertijden en vacatures

Wie door de gangpaden van deze ‘snoepwinkel’ loopt, moet wel beseffen dat niet alleen de levertijden van veel machines oplopen, ook de prijzen blijven stijgen. Langzaam zijn we van een vraag- in een aanbodgestuurde markt terecht gekomen. Met alle gevolgen van dien. En als je die felbegeerde machine eenmaal in je bezit hebt, moet je ook het personeel hebben om ‘m te bedienen. Invulling van vacatures is op dit moment de grootste zorg van veel ondernemers. Laat je daarom niet alleen imponeren door nog grotere en snellere machines, maar verdiep je ook in automatisering en workflowoptimalisatie op en rond de printer en afwerkingsapparatuur. Dáár wordt in de toekomst het verschil gemaakt.

Gedächtniskirche

Wie toch in Berlijn is en daarvoor tijd heeft, moet beslist een bezoek brengen aan de pas geopende M&M’s flagshipstore aan de Kurfürstendamm. Op een steenworp afstand van de Gedächtniskirche die je dan eigenlijk ook niet mag missen. Een groter contrast is namelijk niet mogelijk. De eerste is geen gewone snoepwinkel, maar dankzij de aangebrachte signing een lofzang op het Berlijnse leven door de ogen van de kleurige karakters uit de M&M’s-story. De tot monument verheven ruïne van de Kaiser-Wilhelmkerk herinnert ons aan de waanzin van de oorlog. Goed om even bij stil te staan, wetende wat zich nog geen duizend kilometer verder naar het oosten afspeelt.

Wouter Mooij,
Hoofdredacteur Sign+ Magazine

Inschrijven nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.