Columns & Weblogs
Daft Punk tribute band Robot Rock Alive op Let’s Festival (30 Maart 2023, Barcelona). Foto: Christian Bertrand / Shutterstock.com

De kop ‘Harder, Better, Faster, Stronger’ verwijst naar een hit van Daft Punk dat werd gebruikt bij de introductie van de Q-Line met BHS180, de next step op het gebied van digital finishing, bij Zünd. Het zegt alles. Automatisering en robotisering rukken op. Dat was ook te zien op Fespa in München. Durst met zijn P5 Robotics en Agfa timmert in hetzelfde domein aan de weg met robotisering rond de Onset. Het vizier is in eerste instantie gericht op de verpakkings- en displayindustrie, maar als de techniek er is, vindt die zijn weg ook in de printproductiehuizen die wij kennen. Let maar op.

Digital signage

Eenzelfde evolutie zien we bij digital signage en DOOH. Was het eerst puur een beeldscherm met dynamische informatie, nu zien we steeds meer interactie met de ‘kijker’ of z’n omgeving. Een verdere integratie van Augmented Reality (AR) en Virtual Reality (VR) dienen zich aan. Wordt bij AR een digitaal beeld, vaak een 3D-animatie, over de werkelijkheid gelegd en daarmee de realiteit ‘verrijkt’, bij VR geeft de technologie je het gevoel dat je mentaal en fysiek in een andere (virtuele) wereld bent.

Artificiële Intelligentie

Hot is Artificiële Intelligentie (AI), zoals ChatGPT, waaraan we in dit nummer tevens aandacht besteden. Beeldbewerkingsprogramma’s als Dall-E of Midjourney zijn al razend populair bij creatievelingen en genereren miljoenen ‘nieuwe’ afbeeldingen per dag. Een ver-van-je-bed show? Adobe heeft AI inmiddels geïntegreerd in Photoshop. Je hoeft de tool Generative Fill alleen maar om een andere achtergrond of een ontbrekend item te vragen, en je ziet het voor je ogen gebeuren. En op sociale media heb ik filmpjes voorbij zien komen waarbij je alleen maar hoeft te klikken en slepen om delen van een beeld te veranderen. Dit DragGAN komt uit de koker van het Max Planck Institute for Informatics, MIT en Google. De creatieve mogelijkheden lijken eindeloos. Keerzijde: hoeveel rekenkracht en datacenters zijn er nodig om dit allemaal te faciliteren?

Wouter Mooij,
hoofdredacteur Sign+ Magazine

Editorial uit Sign+ Magazine nr. 4-2023

Inschrijven nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

1 reactie op “Editorial 4-2023 – Harder, Better, Faster, Stronger

  1. Uniview LCD schreef:

    The combination of digital signage technology and AR technology is amazing.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.